אפליקציות חדשות נכנסות לחיינו כל הזמן, אבל לא תמיד אנחנו מצליחים לעמוד בקצב המהיר שכופה עלינו העולם. וודאי שמעתם כבר על אפליקציית טלגרם בהקשרים שונים, אבל האם אתם יודעים אילו שימושים יש לה?
טלגרם היא מערכת להעברת מסרים מידיים ששמה דגש על פרטיות. המסרים במערכת מוצפנים ברמה גבוהה ביותר, וקיימות אפשרויות הצפנה נוספות שהופכת אותה לפרטית יותר. משתמשים אחרים לא מקבלים עליכם שום פרט, לא מספר טלפון ולא שם (חוץ מכינוי שאתם הגדרתם).
היא הושקה בשנת 2013 על ידי שני אחים מרוסיה, וכיום הארגון מנוהל על ידי מוסד ללא כוונת רווח הפועל מגרמניה. כאשר הגו האחים את הרעיון, מטרתם הייתה ליצור מערכת שתבטיח למשתמשיה פרטיות מפני מעקב הממשלה, ואכן האפליקציה נחשבת לתכנת העברת המסרים הבטוחה בעולם.
האפליקציה מבוססת על ענן ומתאימה להפעלה בכל סוגי המכשירים- מחשבים ניידים עם מערכות ווינדוס או אפל, אנדרואיד, אייפון, ווינדוס פון ועוד. השימוש באפליקציה פשוט מאוד, חינמי לחלוטין וללא פרסומות. בנוסף, האפליקציה מסתנכרת בין המכשירים השונים ומאפשרת למשתמשיה שימוש נוח ויעיל במעבר בין מכשירים.
מי הם המשתמשים?
אז הבנתם מהי ומהם היתרונות הטמונים בשימוש בה, אבל מי הם המשתמשים? ראשית, טלגרם מתאימה במיוחד לאנשים שחשובה להם הפרטיות. אם אתם פרנואידים או סתם חוששים ממתן הסכמות לאפליקציות לעקוב אחריכם תוכלו לבחור בטלגרם שמבטיחה לכם מידור רב.
שנית, האפליקציה נבנתה כך שרשויות החוק לא יוכלו לחדור ולעקוב אחרי המשתמשים, ומהסיבה הזו היא נפוצה יחסית במשטרים בהם יש מעקב אחרי האזרחים.
כך למשל, בשנת 2014 נשמעו טענות בקוריאה הדרומית כי הממשלה מרגלת אחרי משתמשי האינטרנט, מה שגרם לעליית הפופולריות של שלה במדינה.
אנחנו מניחים שהמשטר בישראל לא עוקב אחרי האזרחים, ובכל זאת היא יכולה להיות רלוונטית גם לקהל הישראלי.
ההצפנה והמידור מאפשרות לה לקחת תפקיד בזירות נוספות.
לדוגמה טלגראס היא רשת הפצה ומכירה של קנאביס הפועלת בישראל דרך ערוץ בטלגרם. הרשויות בישראל אוסרות מכירת סמים קלים, אך טלגרס וקבוצות נוספות הפועלות מאפשרות הפצת סמים קלים בלי חשש של המוכר להיתפס על ידי הרשויות. ההודעות מוצפנות ונמחקות אחרי שליחתן והעסקאות נשארות לוטות בערפל.
קבוצות טלגרם נוספות הפועלות באופן לא לגמרי חוקי עוסקות בהפצת סרטים וסדרות טלוויזיה. אמנם אתרים כאלה קיימים גם ברשת, אך הם נרדפים על ידי הרשויות, נסגרים ועוברים מכתובת לכתובת. האפליקציה מאפשרת פעולה רציפה של קבוצות להפצת תכנים יחד עם מידע שימושי נוסף כמו ביקורות על סרטים, סרטים וסדרות לצפיה ישירה ועוד.
משתמשים גם גורמים ואנשים פרטיים להפצת חדשות ושמועות. קיימים קבוצות וערוצי חדשות שונים ומופצות שם חדשות עדכניות לצד שמועות זדוניות בכמויות מסחריות. אם אתם אוהבים לקבל את המידע שלכם במהירות ובלי סינון, טלגרם יכולה להיות אמצעי מצויין לכך.
קבוצת הקץ להטרדות שפועלת בטלגרם שמה לה למטרה להילחם בהטרדות מיניות. בקבוצה מתפרסמים פרטים אישיים של גברים שהטרידו נשים באינטרנט. המתלוננות יכולות להישאר אנונימיות, אך הגבר המטריד חשוף לרבים. הבעיה בצורה הזו היא שהגברים הנחשפים אינם יכולים להגן על שמם הטוב וזה יכול להיות כר פורה להאשמות שווא.
ההבדלים בין טלגרם לוואטסאפ
ההבדל הגדול ביותר בין טלגרם לוואטסאפ הוא המטרה.
המטרה העיקרית של הוואטסאפ הוא משלוח הודעות בין אנשים פרטיים או קבוצות קטנות (257 משתתפים).
לעומת זאת המטרה העיקרית, קבוצות גדולות בדומה לפייסבוק. בטלגרם, קבוצות יכולות להכיל עד 100,000 איש, יכולת הניהול של המנהלים היא גמישה ויעילה, הדיונים בקבוצות נוח יותר מאשר בפייסבוק והדבר החשוב ביותר הוא הפרטיות, אתם יכולים לדבר על הכל מבלי להזדהות.
בנוסף לקבוצות קיימים ערוצים – ערוץ הוא צ'אט חד כיווני בו רק המנהלים יכולים לשדר הודעות והעקובים מקבלים את ההודעות, המטרה העיקרית של הערוץ הוא לסנן הודעות מקבוצה,
בערוץ אתם תקבלו הודעות ממוקדות בנושאים שמעניינים אותכם – לדוגמה פיצה האט משדרת מבצעים והנחות בערוץ שלה ולכן כדאי להשאיר את הערוץ עם התרעות פתוחות.
לכאורה היא מציעה שירותים הדומים לשירותי וואטסאפ- תכנה להעברת מסרים מידיים ושיחות קוליות, אבל ההבדלים בין השתיים רבים. ההבדל המשמעותי הוא יכולת ההצפנה של האפליקציה, והאפשרות להגדיר לאחר כמה זמן יימחק המידע ששלחתם. קרן החזית האלקטרונית, גוף שפועל לחינוך הציבור לזכויות חופש הפרט ובפרט בחזית הווירטואלית, מעניקה ציון רמת אבטחה לאפליקציות. אפליקציית טלגרם זכתה לציון של עם 4 מתוך 7 כוכבים במצב הרגיל, ו-7 מתוך 7 כוכבים במצב המוצפן. אפליקציית וואטסאפ לעומת זאת זכתה לדירוג נמוך של 2 כוכבים בלבד.
הבדל נוסף בין שתי האפליקציות הוא בתהליך ההרשמה והזיהוי של המשתמש. כאשר אתם נרשמים לוואטסאפ אתם חייבים לספק את מספר הטלפון שלכם. נהנים המשתמשים מאנונימיות והם לא חייבים לחשוף בפני האפליקציה והמשתמשים את זהותם. האנונימיות משפיעה גם על השיח בקבוצות הפועלות בה. השיח המתנהל בקבוצות הוא מהיר, אינטואיטיבי ולא מתחייב. אתם תופתעו לקבל הודעות שלא חשבתם שיכולות בכלל להיכתב ולהישלח- הכל בזכות הבטחת האנונימיות.
לפעמים אנחנו שולחים הודעה ומתחרטים עליה. בוואטסאפ תוכלו למחוק את ההודעה בטווח של 10 דקות והיא תימחק גם ממכשירו של הנמען. טלגרם לעומת זאת, מאפשרת למחוק הודעות גם אחרי זמן ארוך יותר, וההודעה לא תופיע יותר אצל אף אחד. בנוסף, אפשר גם לשלוח הודעות עם טיימר, כך ההודעה תימחק אוטומטית אחרי הזמן שהגדרתם.
כיום אנחנו לא יכולים לדמיין את האינטרנט ללא קבוצות, אבל בעבר יכולנו לשלוח הודעות אישיות בלבד. אחד ההבדלים הבולטים בין שתי האפליקציות הוא האפשרות שמעניקה טלגרם ליצור קבוצות בגודל עצום. אם בוואטסאפ גודל קבוצה מוגבל ל-256 משתתפים- קבוצות יכולות להגיע עד 3000 משתתפים.
בוטים
בוטים אינם המצאה חדשה, והשימוש בהם נעשה עוד מראשית ימי המחשב. זוהי אפליקציית תוכנה שמשלימה משימות בצורה אוטומטית על ידי אינטראקציה עם בני אדם או עם בוטים אחרים.
החידוש בתחום הוא התקדמות ההבנה של בינה המלאכותית והיכולת ליצור בוטים מתקדמים יותר שלא מבוססים רק על פקודות אלא גם מסוגלים להבין שפה אנושית.
ההפעלה של הבוטים מבוססת על פקודות קוליות, כמו קורטנה העוזרת האישית של מיקרוסופט, או ממשק טקסטואלי כמו במסנג'ר. בשנת 2016 נתנה פייסבוק דחיפה לתחום כאשר השיקה פלטפורמת בוטים לתקשורת עם עסקים, אבל היא עסקה בתחום הבוטים עוד לפניה. היא למעשה מחלוצות שילוב הבוטים בממשק, וכל אחד יכול ליצור בוט באמצעות כמה צעדים פשוטים. הבוטים הם מעין משתמשים אוטומטיים שמסוגלים לסנן משתמשים חדשים, להפנות משתמשים לקבוצות מתאימות להם ולחפש דברים ברשת. למעשה זהו כלי אוטומטי שיכול לבצע עבורנו מטלות שונות- לאסוף עבורנו מידע, לשחק איתנו, ללמד אותנו ולספק לנו המלצות לגבי התנהלות יומיומית.
שימוש בבוטים בטלגרם מבוסס על בוטים מוכנים איתם תוכלו לתקשר בצורה ישירה על ידי שליחת הודעה או להוסיף לקבוצות. את הפקודות לבוט תקישו אחרי הקשת המקש "/", ואחריו הפקודה שברצונכם שהוא יבצע. כדי להתחיל בשיחה עם בוט תקישו "/" ואחריו את המילה start, אחר כך תקבלו הסבר כיצד להשתמש בו.
אז הבנתם מה עושים עם בוטים, אבל איפה תמצאו אותם? חיפוש בגוגל יחשוף אתכם לכמות גדולה של בוטים. אפשרות נוספת היא שיטוט בחנות הבוטים תוכלו לבחור את הבוטים שמתאימים לכם ולהתחיל להשתמש בפלא הזה. אפליקציה נוספת שנועדה לעשות סדר בעולם הבוטים ולחשוף אתכם לשלל האפשרויות היא botlist שמשמשת כחנות האפליקציות של עולם הבוטים. תוכלו לחפש בוט על פי שמו או תחום הפעילות שלו. האפליקציה מציעה בוטים לפלטפורמות שונות ותוכלו למצוא בוטים לטלגרם או לאפליקציות אחרות. כמובן שניתן גם לבנות בוטים בעצמכם, אך לצורך כך תהיו זקוקים ליכולות מסוימות בתחום התכנות. ב-botlist יקשרו אתכם גם לפלטפורמות לבניית בוטים, שם תוכלו ליצור בוטים בכוחות עצמכם.
סוגים שונים
טלרםם היינה תוכנת קוד פתוח – מה שאומר שניתן לפתח על הקוד המקורי גרסאות נוספות.
הגרסה הרשמית מגיעה באנגלית אך קיים בוט טלגרם בעברית אשר יהפוך את הממשק לעברית בלחיצת כפתור אחת.
גרסה נוספת לטגרם היא טלגרם פלוס, זוהי אפליקציית טלגרם עם עיצוב נוח יותר ואופציות נוספות שאין באפליקציה הרגילה.
בגרסת הטלגרם פלוס ניתן פצל את השיחות שלכם לפי קטגוריה: שיחות פרטיות, קבוצות, ערוצים, רובוטים ושיחות מועדפות שאתם בוחרים.
יש אפשרות להעביר הודעות ללא קרדיט (ללא הכיתוב הועבר מ).